במאמרים שלי אני עוסק הרבה בטקטיקה – מה מומלץ לעשות עם הכותרת הזו ואיפה לשים את ה-CTA הזה.
בואו נדבר קצת אסטרטגיה, ובעיקר אסטרטגיית תוכן.
מה זו אסטרטגית תוכן?
אסטרטגית תוכן = לחשוב באופן אסטרטגי על התוכן שלך
ג'אניס רדיש
כאילו דא.
אבל אם מנסים להבין את המשפט הזה יותר לעומק, הכוונה שלה היא שיש צורך לתאם בין התוכן למטרות שלנו כחברה/ארגון.
לא כל גורם בעסק יכול להעלות איזה תוכן שהוא רוצה באיזו שפה שהוא רוצה (מבחינת הז'רגון המקצועי וגובה השפה). גם התוכן הוא חלק מהתוכנית העסקית וחייב להיות מסונכרן איתה.
אסטרטגית תוכן משמעותה בנית תוכנית עבור התוכן, המוסכמת ומתואמת בין הגורמים השונים בעסק ומובנת לכולם באותו האופן, המנוהלת ע"י גורם מוסמך אחד, נבדקת ע"י הגורמים המוסמכים בעסק באופן תדיר ומעודכנת או מוסרת כאשר אינה רלוונטית עוד.
* כשאני כותב "עסק" אני מתכוון לכל סוג של עסק, גם עסק עצמאי שעובד מהסלון בבית, וכשאין ברירה גם מהשירותים.
מה ההבדל בין אסטרטגיה לטקטיקה?
עפ"י הבלוג Clearpoint Strategy:
אסטרטגיה
אסטרטגיה מתארת את היעד שאליו רוצים להגיע.
אלו הן המטרות לטווח ארוך. זה לא האיך אלא המה, מה אני רוצה להשיג בסופו של דבר.
טקטיקה
טקטיקה מתארת את הפעולות שצריך לנקוט כדי להגיע אל היעד הזה.
כאן זה בהחלט ה"איך". איך אני מגשימ/ה את המטרות שהצבתי לעצמי. מהם הצעדים הנדרשים לטווח הקצר והארוך כדי להגשים את מטרות-העל שלי.
מה זה "תוכן"?
תוכן הוא כל מה שיש במרחב הדיגיטלי שלנו:
- טקסט (בז'רגון המקצועי נקרא copy)
- תמונות / ציורים / וידאו
- גרפים / דיאגרמות / טבלאות
- טפסים
- קבצים (כמו word ,PDF, קובץ excel ועוד)
- בלוגים / פודקאסטים
- פורומים
- ועוד
תוכן נוגע לא רק למה שדיגיטלי. מכתבים או ניוזלטר שנשלח בדואר (לא דוא"ל, דואר. כן. זה אמיתי) בהחלט מוגדרים כתוכן, כמו גם כל מה שמופיע במיילים וברשתות חברתיות וכמובן פרסומות וקמפיינים ממומנים ברשתות החברתיות ובמנועי חיפוש כמו גוגל.
מדוע אסטרטגית תוכן כל כך חשובה?
כן. היא כל כך חשובה, ורבים מדי מתעלמים ממנה. אז למה היא חשובה?
- תוכן אחיד ומובן יוצר רציפות בכל הערוצים שלנו (אתר / רשתות חברתיות / וידאו) ובאופן ישיר מדבר בשפה ייחודית לנו. אחידות כזו משפרת בהירות – הכל ברור יותר אם משתמשים באותה המילה לתאר מוצר או שירות מסויים
- אחידות ובהירות יוצרות אמון
- מאפשר גם לנו ככותבים להתמקד במה שחשוב ולהעביר את המסרים בצורה פשוטה וברורה
- מעניק למבקרים באתר עקביות
- לאורך זמן, המבקרים מזהים אותנו עם האופי הייחודי המאפיין את התוכן שלנו
איך קובעים אסטרטגית תוכן על רגל אחת
כדי לקבוע אסטרטגית תוכן צריך לקבוע (עפ"י הסדר):
- מה המסרים העיקריים של העסק (אני קורא להם "מסרי-על" ואחרים tagline – זה קריטי ולכן מיד ארחיב על זה)
- עכשיו כשאנחנו יודעים מהם המסרים המרכזיים, כדאי לקבוע:
- באילו מדיות מופצים המסרים. באמצעות אילו פלטפורמות
- איזה עיצוב וויזואלי מתאים למסרים
- כמה רשמי או אגבי הטון של המסרים או התכנים המתכתבים איתם
- מה התדירות שבה תוכן מסויים יפורסם בכל אחת מהמדיות
- מי אחראי על:
- ניהול התוכן (מי הסמכות העליונה) – המנהל/ת אחראי/ת לוודא שכל תוכן חדש שנוצר הוא בתיאום מלא עם התוכנית האסטרטגית של התוכן
- יצירת התוכן (טקסטואלי / ויזואלי / אודיטורי)
- אילו מיומנויות אנשים כאלו צריכים?
- אילו הכשרות?
- כמה ניסיון?
- עריכת התוכן
- פרסום התוכן
- מענה לתגובות ברשתות החברתיות או באתר
איך קובעים אסטרטגית תוכן על שתי רגליים
מהם מסרי-על?
מסר-על הוא משפט קצר המתאר את המהות של העסק שלכם.
Wix למשל רואים בעצמם מעצמה של בניית אתרי אינטרנט לאדם הפשוט, אז מה הפלא שהכותרת בעמוד הנחיתה שלהם היא: "The Leader in Website Creation"? פשוט וברור. מעצבת השיער והמאפרת עינב בר רוצה לשים את הדגש על כלות, ולכן היא מבהירה שהיא "בית של כלות". כשמסר-העל הזה קיים ניתן להרחיב ולחדד מעט את המסר להצעת ערך ייחודית או Unique Value Proposition (או UVP) – שכוונתה למסרים המציינים את הייחוד/יתרונות של המוצר/שירות שלכם על פני מוצרים/שירותים מתחרים.
איך יוצרים מסרי-על?
קביעת מסר-על צריכה להיות הדבר הראשון כשבונים אסטרטגיה תוכנית לארגון. כדי לקבוע מסר כזה רצוי מאוד לשבת עם כל בעלי העניין בחברה/עסק/ארגון ולשמוע מה יש להם לומר בעניין. בסופו של דבר המסר הזה מייצג את החברה. הוא התמצית שלה כלפי העולם, וממנו נובעים כל שאר המסרים שלכם.
לעסק יכול להיות יותר ממסר-על אחד, וזה תלוי ביעדי החברה, בקהלי היעד (שייתכן שלכל אחד מהם צריך מסר מרכזי משלו. ראו למשל את חברת מישלן. מסר אחד לחברות תובלה ששוקלות לשדרג את הצמיגים של המשאיות שלהן, ומסר אחר לבעלי מסעדות שרוצים לקבל כוכב).
אז איך יוצרים מסר על? ישנן לא מעט דרכים. אחת האהובות עלי היא שיטה הנקראת SB7 של דונלד מילר, המתייחס לכל תוכן שיווקי כאילו היה תסריט. כדי ליצור מסר מובן, ברור, קליט ומשכנע כדאי ליצור קודם את "סיפור המוצר/שירות". לטענתו סרט טוב הוא סרט שיש לו סיפור טוב, כיוון שהוא ברור, "עושה שכל". המוח האנושי נוטה לקבל מסרים בצורת סיפור. הסיבה לכך היא הנטיה של המוח האנושי לחפש אחר הסברים לכל דבר, והתחושה הבלתי נסבלת של חוסר ידיעה.
הרעיון הוא, במשפט אחד:
לגיבור יש בעיה, הוא פוגש במנטור שנותן לו תוכנית וקורא לגיבור לבצע אותה, ואז היא מסתיימת בהצלחה, ומונעת מהגיבור להכשל.
נפרק:
- גיבור – בניגוד למה שאתם חושבים, אלה לא אתם, לא המוצר שלכם ולא השירות שלכם. בעולם השיווק זה תמיד יהיה הלקוח. נכון שזה נשמע מדהים, אבל את הלקוח שלכם תמיד יעניין הוא עצמו ומה הוא יכול להרוויח מהכל. אז נבהיר כבר עכשיו: גיבור = לקוח
- יש לו בעיה – בעולם הכתיבה קוראים לזה גם קונפליקט, בכל מקרה מדובר באיזשהו אתגר, גדול יותר או פחות, שהגיבור צריך להתמודד איתו וגורם לו אי נוחות שיש לטפל בה. חשוב לציין שעל אף שחברות מציעות תמיד פתרונות לבעיות חיצוניות (מחסור בזמן, טכנולוגיה מסובכת מדי, מחסור במשאבים) מה שמטריד את הלקוח זה בדרך כלל בעיה פנימית (חשש לאחר לפגישה, פחד מטכנולוגיה, הפחד להיות בודד, פחד מחוסר משמעות בחיים). בכל מקרה חשוב להתמקד בבעיה אחת בלבד, ולא להתפתות לדבר על כמה בעיות, גם אם המוצר/שירות שלכם פותר כמה בעיות. התמקדו בתסכול הפנימי (ואם אפשר אפילו הפילוסופי) הגדול ביותר שיש ללקוח/גיבור
- הוא פוגש במנטור – זה אתם, נותני השירות/מוכרי המוצר. אתם האובי וואן קאנובי של הגיבור. אתם אף פעם לא במרכז הסיפור, אלא נמצאים שם כדי למצוא פתרון לבעיה של הגיבור, והוא זקוק לכם. בתור המנטור, חשוב להפגין סמכותיות ומקצועיות,
- שנותן לו תוכנית – אתם צריכים להציע תוכנית/פתרון לבעיה של הגיבור. רצוי תוכנית פשוטה, יעילה, טובה משל האחרים שתיתן מענה לבעית הגיבור ומזור לכאבים שלו. המסר של התוכנית צריך להיות פשוט וברור, ולנסוך בטחון בגיבור שיוכל לבצע את התוכנית. הלקוח צריך להבין במה חייו יהיו טובים יותר
- וקורא לו לבצע אותה – בלי קריאה לפעולה, לא נתקדם הרבה. CTA (או Call To Action) היאט אלמנט הכרחי בכל מסר, ודיברנו עליו רבות גם בפוסטים אחרים. לא משנה כמה המסר ברור, חשוב בסוף בסוף גם להגיד "קני עכשיו" או "קבע פגישה"
- ביצוע התוכנית מסתיים בהצלחה – צריך להראות לגיבור/לקוח מה יקרה אם יבצע את התוכנית שאנחנו מציעים לו בהצלחה. איזה שינוי פנימי וחיצוני יעבור לעומת המצב בו היה בטרם פגש בנו. תיאור "לפני ואחרי" מאוד יעיל פה. חשוב שיוכלו לדמיין בקלות את הטרנספורמציה שיעברו, ולהראות להם שבאמת נשנה את חייהם
- ומונע מהגיבור כשלון – מחקרים רבים הראו שהפחד שלנו מכשלון גדול מהתקווה להצלחה. חשוב להבהיר לגיבור מאיזה כשלון אנחנו מצילים אותו ("כבר לא תבזבז את הזמן היקר שלך על חיפושים מיותרים"). אני מתייחס לחשש מהפסד גם בפוסט על עקרונות השכנוע.
הרכבת "תסריט" קצר על בסיס העקרונות לעייל יכין עבורכן את השטח ליצור את מסר העל שלכן. עפ"י מילר הטאגליין שלכן יורכב מהדמות, הבעיה, התוכנית וההצלחה (ואם אפשר גם מניעת הכשלון).
למשל, סטודיו וירטואלי ליוגה לנשים.
הגיבור: אמהות צעירות ועסוקות בעבודה וילדים
הבעיה: לחץ נפשי ופיסי, מחסור בזמן פנוי לדאוג לצרכים האישיים
התוכנית: שיעורים בזמן שמתאים לך, עם המדריך שאת רוצה, כמה זמן שאת יכולה
ההצלחה: חיים רגועים יותר ובעלי משמעות
"אנחנו מספקים לך, העסוקה כל היום בעבודה וילדים, הקלה מהנה לכל הלחצים עם חוויית יוגה מתי שאת רוצה, כמה שאת רוצה כדי שתוכלי לחיות חיים יותר רגועים ובעלי משמעות".
מאפייני המסרים
פלטפורמות חשיפה
גם אם יש לנו תקציב בלתי מוגבל (ולא משנה מי אנחנו – אין דבר כזה), לא נרצה להתפזר בכל הערוצים האפשריים, גם אם נגיד לעצמנו שאין דבר כזה חשיפה גדולה מדי.
השאיפה היא להראות נוכחות בכל ערוץ רלוונטי. למשל ככל הנראה לא נעלה תכנים הנוגעים לצוואות בטיקטוק.
תוכן שיווקי נכון לא מתמקד רק בתכנים איכותיים באתר האינטרנט שלנו אלא גם נגיעה לכל הרשתות החברתיות הרלוונטיות, ואם ניתן אז גם בשיתופי פעולה עם גופי תקשורת כמו אתרים חדשותיים או נישתיים, וגם באופליין, כמו רדיו וטלוויזיה.
שפה עיצובית
תוכן שיווקי הוא לא רק טקסט אלא גם שפה עיצובית כמו לוגו, פונטים, פלטת צבעים ייחודית למותג. כל אלה צריכים להיות ברורים וכתובים בספר המותג.
ספר המותג מאגד את כל השפה הוויזואלית, וחשוב מאוד שזו תתכתב עם מסר העל בפרט ועם אסטרטגית התוכן באופן כללי.
השפה העיצובית צריכה לדבר לקהלי היעד הרלוונטיים, עם look&feel המותאמים אליהם.
טון
אחד האלמנטים המשמעותיים בקביעת אסטרטגיה של תוכן היא הטון – הסגנון, בו עובר המסר.
האם הטון הוא רשמי (הנכם מוזמנים לאירוע…), אגבי (יאללה צטרפו לאירוע שלנו באמ אמא שלכם), גוף ראשון (אנחנו שמחים להזמין) או גוף שלישי (חברת ג'ורה שמחה להזמין).
בדרך כל מסר העל עצמו יכתיב מהו הטון, אבל זה עדיין משהו שצריך להיות מוסכם ומתועד באופן ברור עבור כל בעלי העניין.
תדירות
או-הו כמה שאני יכול (ואוהב) לדבר על תדירות. התדירות משתנה מערוץ לערוץ ומסוג תוכן אחד לאחר.
פייסבוק למשל תרצו לפרסם פעם ביום, בדרך כלל לא יותר (כי אחרת האלגוריתם יעניש אתכם אם לא תשלמו על קידום). טוויטר – אין מגבלות. מיילים? סיפור אחר לגמרי ותלוי מאוד באיכות התכנים (אם יש ערך אמיתי – מומלץ לפחות 5 פעמים בשבוע. כן. אני לא מגזים. ארחיב על זה רבות בפוסט נפרד העוסק בתדירות מיילים).
סמכויות
במשפט אחד: מי אחראי על מה.
בסופו של דבר בכל תחום, אם זה הקופי (הטקסט של הפרסומות/תוכן), העיצוב, המסרים עצמם והרצת או עצירת קמפיין, מישהו או מישהי חייבים להיות הפוסק האחרון, וגם זה שנותן את הדין אם משהו התחרבש.
מן הידועות הוא שלישראלים יש הרבה דעות. הרבה הרבה דעות, שונות, מגוונות וסותרות, וזה בסדר גמור. זו הסיבה שחשוב שיהיה ברור לכולם מי מקבל את ההחלטה הסופית בכל אחד מהתחומים או המצבים שיכולים להווצר במהלך בניית התוכנית ובשוטף, מקביעת האסטרטגיה ועד היישום הטקטי בשטח.
הקביעה לגבי סמכויות לא צריכה להיות רק שמית, לגבי האדם בפועל, אלא קביעה כללית ברמת הארגון, ללא קשר לאדם ספציפי כזה או אחר. חשוב לקבוע עבור כל בעלת סמכות, כאילו מפרסמים את המשרה באתר דרושים:
- מה תפקידה בארגון
- באיזו הכשרה היא מחוייבת
- כמה שנות ניסיון נדרשות בתחום
- אילו מיומנויות חשוב שיהיו לה (חוץ מאנגלית ברמת שפת אם)
לסיכום
אם עדיין לא יצרתם שום תוכן, חשוב שתתחילו עם בניה של אסטרטגיה עבורו.
אם כבר יש לכם הרבה מאוד תוכן, מסודר ומוגדר יותר או פחות, אל דאגה.
ראשית, בנו תוכנית אסטרטגית עבור התוכן ועשו בה שימוש מכאן והלאה. האם ניתן לתקן רטרואקטיבית? ניתן. הקצו אדם לעבור על התכנים הקיימים ולקטלג אותם: רלוונטים ולא רלוונטים. את אלו שאינם רלוונטים הסירו. את אלו שעדיין חשובים עירכו (היכן שניתן) כך שיהיו מתואמים עם האסטרטגיה שיצרתם. הם צריכים לדבר באותה שפה, טקסטואלית וויזואלית כמו כל גורם אחר בעסק שלכם.