דילוג לתוכן

איך כותבים כותרת

תוכן העניינים

מבוא

המאמר הזה יבוסס בעיקר על הפרקים הרלוונטיים בספר "המדריך לקופירייטר" (The Copywriter's Handbook) של רוברט בליי (הכמובן מומלץ בחום), כמו גם על ספרים נוספים.

מה זו כותרת?

אני יודע, זו נשמעת שאלה טפשית, כי הרי כל ילד בן שלוש שעדיין לא יודע לקרוא רואה בכריכה של הספר את האותיות של "מעשה בחמישה בלונים" (הלא הגיוני בעליל), אבל תתפלאו. לא תמיד כל כך ברור מהי כותרת והאם יש כותרת בכלל.

למשל, מהי הכותרת בפרסומת של 15 שניות ברדיו (או של 9 דקות בפודקאסט של רן לוי)?

אז ככה, כותרת היא תוכן שיוצר רושם ראשוני – היא אותו אלמנט  (ויזואלי או אודיטורי) שנבחין בו ראשון, אם נרצה או לא.

כותרת בדרך כלל תהיה יותר בולטת לעומת שאר הטקסט בעמוד/פרסומת, ותושמע ראשונה בפרסומת שמע.

אגב, חריג לכך הוא כותרות בפרסומות בניוזפיד של פייסבוק המופיעות תמיד מתחת לטקסט ומתחת לוויז'ואל.

למה בכלל צריך כותרת?

התשובה לשאלה הזו מגדירה "כותרת" טוב יותר מאשר ההגדרה שלי לעייל לכותרת.

הסיבה שצריך כותרת היא פשוטה – תשומת לב. כל תפקידה הוא לשכנע אותנו לעצור לרגע, ולהקדיש את השניות הבאות לקרוא או להאזין לטקסט שאחריה.

בעולם שבו אדם נחשף בממוצע ל-4,000 פרסומות ביום, שלא לדבר על כמויות המידע שאינן פרסומות, המלחמה האמיתית היא על תשומת הלב.

המטרה היחידה של הכותרת היא למשוך את תשומת ליבה של הלקוחה הפוטנציאלית, כדי שתגיד לעצמה באותן שתי שניות בהן נחשפה לכותרת – אני רוצה לקרוא את המשפט הבא.

זו הסיבה שאנחנו מגדירים את הכותרת כ"רושם ראשוני", כי בפרסומות, כמו בחיים, רושם ראשוני זה הכל. מחקרים מראים שבפגישות פנים אל פנים אנשים מקבעים דעה על האדם שיושב מולם בתוך 7 שניות. בעולם הדיגיטל זה הרבה פחות זמן מזה. יש מחקרים המדברים על 0.5 שניות (זה חצי שניה, בתרגום לעברית).

אז יש לנו המון תוכן ויש לנו מעט זמן לשכנע את אותו אדם שכדאי לו להתעקב על מה שיש לנו לומר – ומכאן חשיבותה של הכותרת – זו האינטרקציה הראשונה שלנו עם הלקוח הפוטנציאלי, ואם היא לא תהיה מוצלחת, גם האינטרקציה האחרונה. בלי לחץ.

תפקידי הכותרת

בליי מונה ארבעה תפקידים עיקריים לכותרת:

  1. להשיג את תשומת הלב  הראשונית – באמצעות פניה לאינטרס האישי/אגואיסטי של האדם. מילים כמו "חינם", "מבצע", "הזדמנות", "פתרון", "זול", "קל" עובדים תמיד
  2. לקבע את קהל היעד – המסר והשפה שבכותרת מבהירים למי שקורא אותה האם היא רלוונטית עבורו והאם היא מדברת "בשפה שלו"
  3. להעביר מסר מלא – כיוון שכ-80% מהאנשים קוראים רק את הכותרת בטרם ילחצו על כפתור ההנעה לפעולה ולא יטרחו לקרוא את המסר המלא של הפרסומות, חשוב שהמסר העיקרי יעבור במלואו כבר בפרסומת, וייצור ציפיה שתתואם במלואה עם ההגעה לעמוד הנחיתה
  4. למשוך את הקורא אל תוכן הפרסומת – על אף שזה תלוי שירות/מוצר, פעמים רבות נרצה שתשומת הלב שהשגנו תשכנע את הקוראת להמשיך ולקרוא את הטקסטים הבאים (או לראות את הוידאו, אם יש) של הפרסומת. זה בדרך כלל יקרה במצבים של מוצרים או שירותים מורכבים יותר שמצריכים עוד ידע/שכנוע/בטחון לפני שאותה משתמשת תשתכנע ללחוץ על כפתור ההנעה לפעולה כדי לעבור לאתר שלנו ולרכוש את המוצר. כדי למשוך את הקוראת אל הטקסט הנוסף צריך קודם כל לעורר את סקרנותה

עקרונות חשובים לכתיבת כותרת

המטרה הסופית היא למכור - לא להרשים

הרבה קופירייטרים מתמקדים במקוריות/מגניבות/מדהימות של הקופי (טקסט הפרסומת) שלהם, ושוכחים שהמטרה היא לא להיות מגניב, אלא למכור. הטקסט של הכותרת (או של כל אלמנט אחר בקופי) צריך בסוף בסוף, להביא למכירה. אם המקוריות באה על חשבון טקסט יעיל, היא רק מפריעה.

ללכוד את תשומת הלב

כבר הרחבתי על כך למעלה, אבל אי אפשר להיות ברור יותר – זוהי מטרת הכותרת, למשוך את תשומת ליבנו כדי שנרצה לקרוא את המשפט הבא.

האתגר היום הוא גדול במיוחד. למשל במהלך גלילה קצרה של פוסטים בפייסבוק אנחנו נחשפים לעשרות (אם לא מאות) של פוסטים, רבים מהם פרסומות. מה יגרום לי לעצור על פוסט ספציפי, ולו לשניה?

לפנות לקהל/ים הרלוונטי/ם

קודם כל, הכותרת צריכה להיות כפופה למדיניות המוכתבת על ידי אסטרטגית התוכן, ולדבר בשפה, בטון ובאווירה המתאימה לקהל היעד הרלוונטי.

והשאלה העיקרית – מה ימשוך את תשומת ליבה של אותה פרסונה מקהל היעד הרלוונטי?

לכתוב עבור הלקוח, לא עבורכם

בסופו של דבר, מה שמעניין את הלקוחה שלכם, זו הלקוחה שלכם. כל כותרת צריכה להתחיל ולהסתיים ב"מה יוצא לי מזה?"

אם כבר בכותרת אתם לא מציעים או לפחות מרמזים על ערך כלשהו עבור אנשים מקהלי היעד הרלוונטיים שלכם, הכותרת שלכם לא תמשוך את תשומת ליבם ואתם לא תצליחו למכור. חד וחלק.

8 סוגי כותרות

בליי מונה שמונה סוגים עיקריים של כותרות שעבדו וככל הנראו ימשיכו לעבוד:

כותרות ישירות

בלי נונסנס, כותרות שמדברות ישר ולעניין, ללא משחקי מילים, ללא משמעויות נסתרות או מרמזות.

"מכנסיים שחורים ב-50% הנחה"

כותרות עקיפות

מטרת הכותרות האלה היא לעורר סקרנות ועניין אצל המשתמש בידיעה שיקבל מענה לסקרנות בקופי של תוכן הפרסומת.

"רוצים לדעת מנין האנגלית שלי?"

כותרות חדשותיות

בהנחה שיש לנו מה לעדכן על מוצר חדש, פתרון חדש לבעיה ישנה, פיצ'ר חדש – זה המקום להשתמש בכותרת מתאימה. שימוש במילים "חדש", "סוף סוף", "הגיע הזמן", "עכשיו" בדגש על היתרונות לעומת כל מה שמוצע כרגע בשוק.

"סוף סוף זה הגיע – חיסון לקורונה בלי הצ'יפ של ביל גייטס"

כותרות מדריכות

כותרות מסוג "איך ל-" מבטיחות למשתמש מידע, עצה או פתרון לשאלה/בעיה שמטרידה אותו.

"איך לנקות את הסירים בזול, במהירות ובקלות"

"איך להפסיק להתגרד בתוך 24 שעות"

כותרות של שאלה

אחד היתרונות הגדולים של שאלה, היא שהמשתמשת יודעת שבקצה השני שלה מחכה לה תשובה, וכך, במידה והשאלה רלוונטית ומעניינת, תמשוך את תשומת ליבה לדעת מה התשובה לשאלה.

כותרות של שאלות תמיד צריכות להתמקד בבעיות של המשתמש ובמה שמטריד אותו, לא אתכם.

"נמאס לך לשלם יותר על ביטוח לרכב?"

"רוצה לדעת איך להפסיק את הקולות שצורחים לך בתוך הראש?"

כותרות מנחות

אלו כותרות שמורות למשתמש מה לעשות. הן למעשה call to action מהלך. המילה הראשונה במשפט היא תמיד פועל.

"נסה את המשחה המעולה והלא מסריחה נגד מנדבוצ'קס"

"סע לשלום עם הביטוח המקיף וההוגן שלנו"

"הורידי את הספרון עם עשרות הטיפים המעולים איך לנסר עץ אלון עתיק ונדיר"

כותרות מבהירות

אלו כותרות שמסבירות לנו מדוע – מדוע יש לך בעיה רצינית ומדוע אנחנו הפתרון.

"7 סיבות לכך שהמשכנתא מונעת ממך להרדם בלילה"

"31 דרכים לאכול בריא – בזול"

"4 צעדים פשוטים להסרת טחורים"

"15 סיבות מדוע דווקא את נעקצת על ידי יתושים"

כותרות ממליצות

אלו כותרות הכוללות המלצות של אחרים – על השירות או המוצר שלכם. ככל שהממליצים דומים יותר לפרסונות שלכם (גרסאות אישיות מדומות של קהלי היעד) כך הן יהיו יעילות יותר. אנשים נוטים להאמין יותר לאנשים שהם מחבבים, כלומר אנשים שדומים להם. חשוב שההמלצה (testimonial) תהיה בשפה ובטון שאותם אנשים מדברים. זה גם מעניק לאותם אנשים הוכחה להתכנות חברתית. מומלץ להשתמש במרכאות אפילו אם זה לא ציטוט ישיר.

זה לא יאמן כמה המוצר מרזה לאללה 3000 עזר לי לרזות. תוך שלושה ימים ירדתי 10 קילו, ואפילו לא הייתי צריך להפסיק לאכול גלידה!

נוסחת ארבעת ה-U לכתיבת כותרת יעילה

הנוסחה פותחה ע"י מארק פורד, וכוללת בתוכה ארבעה מרכיבים שחשוב שיהיו בכל כותרת. בדרך כלל לא נצליח שכל הארבעה יהיו נוכחים, אבל חשוב שרובם יהיו משמעותיים בכל כותרת שניצור.

הדרך היעילה ביותר לבדוק זאת היא להעניק ציון מ-1 עד 4 לכל אחד ממרכיבי ה-U עבור כותרת שסיימתן לכתוב. אם לפחות שלושה מרכיבים קיבלו את הציון 3 – אתן בסדר. פחות מזה וחישבו איך לשפר או להחליף את הכותרת.

דחוף - Urgent

הכותרת "דוחפת" את הלקוח לקנות עכשיו – ולא אחר כך (שזה הרבה פעמים לעולם לא). זו הסיבה שתראו הרבה יותר קריאה לפעולה של "קנו עכשיו" מאשר "קנו". הוא פשוט מידי יותר.

לעיתים תרצו ליצור מחסור (scarcityבזמן באמצעות קביעת דדליין: "תוכל להנות מ-60% הנחה על כל הצעיפים שלנו עד הלילה בחצות!"

ייחודי (Unique)

השאיפה היא לומר משהו שהמשתמש לא שמע או קרא לפני כן, וגם אם כן, אז בניסוח חדש. כלומר לא תרצו להשמע כל חמש מאות הפרסומות הזהות של המתחרים שלכם.

ספציפי (Ultra Specific)

על אף שנראה שנעשו מאמצים כבירים (ולא לגמרי מוצלחים) להכניס גם את המונח הזה כאחד מארבעת ה-U, הדגש כאן צריך להיות על המילה "ספציפי".

למשל, במקום "נמאס לך להיות עייפה?" כדאי להיות ספציפי ולתאר סיטואציה: "נמאס לך להיות עייפה אפילו בתחילת היום, עם הקפה של הבוקר?". טוב, הבנתם את הרעיון.

שימושי (Useful)

כבר הבהרנו לא מעט פעמים שבסופו של דבר הכל עוסק בצרכים, ברצונות ובאינטרס האישי האגואיסטי של הלקוח הפוטנציאלי. אם בכותרת (ובקופי) אין ערך אמיתי עבורו – הפרסומת לא מגשימה את יעודה.

"עובדת במשרה וחצי ועדיין אין לך כסף לחופשה בערד? איתנו תוכלי לחסוך ביעילות ובזול"

לסיכום

במרבית המקרים הכותרת של הפרסומת היא האינטרקציה הראשונה עם הלקוחות שלנו. מטרתה ללכוד את תשומת ליבם ולגרום להם לקרוא או להאזין או לצפות במשפט הבא (ובזה שאחריו). היא גם מייצרת את הציפיה הראשונית של הלקוחה במסע הלקוח שהיא תעבור, וצריכה להתאים לקופי של הפרסומת, לעמוד הנחיתה ובסופו של דבר לתקשר את המוצר או השירות שלנו מבחינה רעיונית ורגשית.

רשימת קריאה

המאמר כולו מתבסס על הספר The Copywriter's Handbook.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *